Odd Ivar Nøis Olsen

Odd Ivar Nøis Olsen har skrevet 2 artikler

Nylig aktivitet

Biografi

Odd Ivar Nøis Olsen , født 2. juni 1965 på Vestvågøy i Lofoten, er bosatt i Tromsø, og innehaver - og daglig leder i selskapet Norminol.

Nøis Olsen formidler, deponerer og dokumenterer familiens kulturarv fra det 19. århundre til Nasjonalbiblioteket, Svalbard Museum, Store Norske Leksikon og Arkivverket.

Nøis Olsen representerer den legendariske fangstfamilien Nøis, som utførte fangstovervinteringer på Svalbard fra det 19. århundre. Familien har felt et rekordstort antall isbjørner, 25 stedsnavn på Svalbard er oppkalt etter dem, og de har mottatt utmerkelser for sitt virke fra Olav V

Sammen med professor Werner Werenskiold og dosent Adolf Hoel var Nøis familien med på kartleggingen av Svalbard, før Svalbardtraktaten ble inngått 9. februar 1920 i Paris.

Familiens fangstovervinteringer har hatt en kulturell betydning for utøvelse av norsk suverenitet over Svalbard, gjennom tilstedeværelse og overføringer av norske tradisjoner.

To originale fangstdagbøker etter fangstmannen  Johan Nilsen Nøis fra fangstsesongene 1909–10 og 1910–11 på Spitsbergen er deponert til Statsarkivet i Tromsø. Eier av bøkene er Nøis Olsen, som er hans oldebarn.

På hans morfar side er Nøis Olsen etterkommer av Tufjordstrandslekta fra Rolvsøya i Måsøy kommune. Han har en samisk slekt og er etterkommere av Marit Rasmusdatter Spein.

Han er gift med psykologspesialist Marina Gudima fra Arkhangelsk, datter av den russiske kulturpolitikeren Tamara Gudima, som i perioden 1993-99 representerte Arkhangelsk oblast i den russiske Statsdumaen, underhuset i Russlands føderale forsamling, landets Nasjonalforsamling, som består av to kamre.

Nøis Olsen svigermor har arbeidet i det russiske kultur departementet i perioden 2000-10, og Gudima var rådgiver for Russlands kulturminister.

Nøis Olsen har tjenestegjort  hos Kystvakten i årene 1984-85, som er en av hovedavdelingene hos Sjøforsvaret, og seilte på datidens flaggskip  KV Nordkapp i de Arktiske sjø farvannene.

Han har etter sin far Odd Sigvald Olsen arvet Norminol og Admiralens UR fra 1959, og som ytterligere anerkjenner familiens innsats i Arktis fra det 19. århundre.  

Sjøfartsdirektoratet utstedt i 1986 M4 Kompetansesertifikat(Sjøoffiser), og Nøis Olsen var kun 20 år. På denne tiden arbeidet han på MV Royal Viking Sky, som hadde røtter tilbake til Kloster Cruise (nå Norwegian Cruise Line).

Han ble oppnevnt som meddommer i Hålogaland lagmannsrett for perioden 2021–24 av kommunestyret i Tromsø kommune, og ble gjenvalgt for perioden 2025-28. Vervet kan sees på som enda et virkeområde for familien Nøis i Arktis. I perioden 2017-20 var Nøis Olsen meddommer i Nord - Troms Tingrett.

Med forankring i sin samfunnsinteresse har Nøis Olsen gjennomført et tilleggsarbeid hos to avdelinger ved helse og omsorg enheten i Tromsø kommune. Avdelingene ble kåret til årets tromsøværing i årene 2020-21, for å bekjempe Covid-19 pandemien. Prisen stemmes inn av avisen iTromsø sine lesere. 

Nøis Olsen har tre fullførte utdannelser med en Bachelor i administrasjon og ledelse fra Handelshøyskolen BI 1989-92 som sin hovedutdannelse med særlig interesse for faget internasjonal markedsføring.

Han har et stort internasjonalt nettverk hos anerkjente private - og offentlige aktører, og solid arbeidserfaring innenfor innovasjon og forretningsutvikling i partnerskap med nasjonale - og internasjonale aktører.